Vieraskynä

 

"Järki ei ole yhden ihmisen päässä. Se on pieninä palasina pitkin pitäjää ja sieltä se on haettava."

Jouko Huumarkangas, kunnanhallituksen puheenjohtaja, Kyyjärvi.


Olen kysynyt - ja aion edelleen kysyä - eri alojen ihmisiä kirjoittamaan ajankohtaisista ja politiikassa huomioon otettavista aiheista. Voit tulla mukaan; ota yhteyttä "Yhteystiedot" linkin kautta!

 


Naiset ratkaisevat maaseudun tulevaisuuden 

Juuan kunnanjohtaja Markus Hirvonen

Maailmanhistoria on paitsi miesten myös naisten johtajuuden ja valintojen historiaa. Perheiden alueellisessa sijoittumisessa naisen sana on usein painavampi kuin miehen- näin erityisesti korkeasti koulutettujen parissa.

Lue lisää

 
 
 Euroopan unionin kolme erää

Professori Martti Häikiö

Vapun päivänä 2004 Euroopan unioniin liittyi kymmenen uutta jäsenmaata: kahdeksan entistä kommunistimaata sekä Malta ja Kypros. Yksi liittyneistä oli Slovakia, jossa parhaillaan pelataan jääkiekon MM-kisoja.

Slovakian pääministerinä toimi Mikuláš Dzurinda vuodet 1998–2006. Nykyisin hän on Euroopan kansanpuoluetta lähellä olevan ajatuspaja Martens Centren puheenjohtaja. Mikuláš on minulle kuvaillut, miten hämmästyttävä tarina Tšekkoslovakian hajoaminen kahdeksi valtioksi on Euroopan historiassa. Ero tapahtui niiden omasta tahdosta ja rauhanomaisesti neuvotellen. Ihmeellisintä on, että sekä Tšekki että Slovakia katsoivat voittavansa erossa, niin kuin on käynytkin.

 
 

Mitä Brexit voi opettaa meille?

Yhteiskuntasuhdekonsultti Eero Iloniemi

1990-luvun alun laman aikana sanottiin että ”Siperia opettaa”. Brexit on ollut ankara opettaja briteille. Se on osittanut, ettei brittiläinen yhteisten asioiden hoito ole läheskään niin dynaamista tai järjestelmällistä kuin britit luulivat.

Lue lisää

 
 


Brysselin raha: miten sitä kalastetaan?

Päivi Korhonen EU-hankeasiantuntija

Kunnissa on käynnistelty ”Brysselin rahan kalastusta”. EU tarjoaa runsaan määrän mahdollisuuksia projektimuotoiselle kehittämiselle keskitettyjen ohjelmien kautta. Keskitetyssä ohjelmassa rahaa ei haeta eikä hallintoa hoideta kotimaassa lähirahoittajien kanssa, vaan hakemukset ja muut asiakirjat osoitetaan Brysselissä sijaitsevalle elimelle. Tässä vaiheessa projektin työskentelykieli vaihtuu englanniksi ja mukaan tulee kumppaneita Suomen ulkopuolelta.

Lue lisää

 
Valiokuntamalli kasvukunnan menestyksen tukena

Kempeleen kunnanjohtaja Tuomas Lohi


Reilun 18000 asukkaan Kempele on Oulun seudun eteläinen keskus ja yksi maamme vetovoimaisimmista kunnista tällä hetkellä. Tontit tekevät kauppansa ja väestökasvu on valtakunnan huippua. Kurkinosturit kertovat innosta rakentaa ja halusta sijoittua Kempeleeseen. Eikä kyse ole vain asuinrakentamisesta.


Edustajan rooli kunnanvaltuustossa, eduskunnassa ja EU-parlamentissa 

Hallitusammattilainen Marjo Matikainen-Kallström


Vaaleilla valitut luottamushenkilöt käyttävät heille uskottua valtaa ja päättävät yhteisistä asioista. Päätettävät asiat valmistellaan, käsitellään, viimeistellään ja lopulta päätetään sovittujen käytänteiden mukaisesti. Menettelyissä on huomattaviakin eroja riippuen aina siitä, mistä elimestä on kyse.


Lue lisää


 


Kunta on tehnyt pienviljelijän pojasta, satamajätkästä ja työläisperheen tyttärestä presidentin; tekeekö maakunta?

Hartolan kunnanjohtaja Merja Olenius

Maakunta- ja soteuudistus vie meitä kohti yleiseurooppalaista poliittista ja hallinnollista toimintamallia. Epäilen, onko se viisautta. Samalla mietin kolmea suurta suomalaista vaikuttajaa: pienviljelijän poikaa, satamajätkää ja työläisperheen tytärtä, joista tuli suomen presidenttejä. Olisiko se yhä mahdollista tulevaisuuden Suomessa?

Lue lisää


 
Kuin Saimaan kanava Jäämerelle: rata koillisväylälle kannattaa rakentaa Sallan kautta Muurmanskiin

Sallan kunnanjohtaja Erkki Parkkinen


Koillisväylän kytkeminen ratayhteyden kautta Muurmanskista Suomeen on pitkän aikavälin strateginen hanke Euroopan unionissa. Siksi hankkeen valmistelua ja vireillä pitämistä tulee tarkastella ohi lyhytkestoisten jännitteiden. Näin Suomi teki Hanhikiven ydinvoimahankkeen yhteydessä ja näin Saksa tekee myös Venäjän kanssa kaasuyhteystyössä. Yhteys Koillisväylälle ja Pohjois-Venäjän talousalueille sekä Kaukoitään on luonteva jatke tähän kehitykseen.

Lue lisää